måndag 28 februari 2011

Rapport: Uppgift 1 - bostadsbolag

Ringde precis för att först fråga hur frekvent de uppdaterar hemsidan när det tillkommer nya lediga lägenheter. Frågade även om de hade hand om andrahandskontrakt, och om det finns någon slags lista man kan skriva upp sig på om man vill ställa sig i kö för lägenheter. Det gick ungefär som väntat; hemsidan uppdateras så fort en lägenhet sägs upp, andrahandskontrakt sköts helt av den som äger lägenheten, och vill man stå i kö gör man det genom deras hemsida.

Detta var inte alls lika jobbigt som jag först trott. Gäller bara att hålla sig lugn när man pratar så går det bra! Har även ringt fler samtal i veckan utöver de uppgifter jag fått. Biblioteket ringde jag igen för att höra om de hade en bok inne + för att reservera den. Sen ringde jag också en annan avdelning av Vuxenpsyk för att fråga om gruppterapi för folk med social fobi. Väntar på att de ska ringa upp mig nu.

Så.. bara jag kommer ihåg att hålla mig lugn när jag ringer går det ju bra!

söndag 27 februari 2011

Rapport: Uppgift 1 - Coop

Så, nu har jag ringt Coop och frågat om de hade julskinka inne. Trodde de skulle påpeka att det var fel tid för just julskinka, och kanske säga att de hade påskskinka, men inte det. Nu har jag bara ett samtal kvar innan tisdag. Hade jag känt mig helt frisk hade jag gjort det direkt, men jag vill gärna att huvudvärken ska lätta en aning.

torsdag 24 februari 2011

Rapport: Uppgift 1 - Vuxenpsyk & ABC

Har nu ringt till både vuxenpsyk och ABC. Uppenbarligen erbjöd inte vuxenpsyk gruppterapi längre. Synd, men jag kan höra med ett annat ställe. Deras öppettider är sämre så frågan är när jag har möjlighet till det.

På ABC fick jag höra att de har en anhörigträff om ungefär en månad, så den anmälde jag mig till. Att sedan gå dit och våga prata med de andra kommer vara en del av mina exponeringsövningar.

Hittills har samtalen inte känns allt för jobbiga. Det var värst innan jag skulle ringa vuxenpsyk, men det blev snart lättare - de var så lätta att prata med.

onsdag 23 februari 2011

Rapport: Uppgift 1 - biblioteket

Fick ringa till fem olika bibliotek innan någon svarade. Vid tre samtal spelades öppettiderna automatiskt upp - antar att de redan hade stängt (lyssnade inte). En gång var det upptaget. Sen vid femte svarade en söt tjej som gav mig öppettiderna. Inte speciellt farligt, men jag känner att pulsen är högre nu än innan.

Försökte ringa vuxenpsyk men den var upptaget. Ska försöka snart igen..

Uppgift 1 - att ringa

Så.. veckans uppgift går ut på att ringa. Fram till på tisdag, då jag har nästa samtal, ska jag ha ringt fem olika samtal.

 - Biblioteket, för att fråga om öppettider. Kommer inte bli allt för krävande.

 - Vuxenpsykiatrin, för att fråga om gruppsykoterapi jag är intresserad av att gå i. Kommer nog kännas okej.

 - ABC, för att fråga om de erbjuder träffar för anhöriga till folk som lider av ätstörningar. Förväntar mig att samtalet går rätt bra.

 - Coop, för att fråga om de har julskinka(!). Här börjar det bli jobbigt och framför allt pinsamt. Julskinka i slutet av februari.. tjaa, varför inte?

 - Ett bostadsbolag, för att fråga om de hyr ut lägenheter i andrahand. Känner att det är dags att jag flyttar in mer centralt, men har svårt att ta kontakt med bolag så jag har endast letat på blocket eller i tidningen. Detta kommer vara jobbigt, men ändå viktigt. 

Up-to-date

Tänkte kort beskriva det jag har arbetat på hittills.

"Cykla förbi buss", "Äta med pappa.." och "Stå upp och cykla.." går rätt bra i dagsläget. Vid två tillfällen förra veckan har jag även handlat många varor så jag har varit tvungen att lasta ner dem i två påsar. Och detta utan att stressa upp mig! En av gångerna valde jag till och med att ta en kundvagn med mig in istället för en korg. Det var jobbigare, men gick ändå okej.

Vid två tillfällen har jag även genomfört "Sjunga för en person". Där höll visserligen ångesten i sig nästan hela tiden, men började avta i slutet av sången. Sjöng jag en ny sång direkt efteråt var ångesten betydligt längre från början till slut, men den var ändå påtaglig.

Allt detta ska jag fortsätta utsätta mig för regelbundet, samtidigt som jag utsätter mig för andra jobbiga situationer.

Kognitiv beteendeterapi

Sedan i början av januari 2011 besöker jag skolhälsan en gång i veckan för att tala med en kurator som har utbildat sig i KBT (steg 1). De första samtalen gick åt att prata om vem jag är; hur mitt liv ser ut, hur det har sett ut, skolgång, positiva/negativa händelser, m.m. så att hon fick lära känna mig. Rätt snart fick jag i uppgift att skapa en lista över jobbiga situationer, för att sedan gradera dessa beroende på hur stark ångest jag känner. Nu håller vi på att arbeta oss igenom listan genom att börja på de situationer som inte frammanar allt för hög ångest.

Listan presenteras nedan. Flera av punkterna kan egentligen delas upp i underkategorier, men så grundligt gick vi inte. Först funderade jag på att inte visa listan här, eftersom det känns pinsamt att erkänna att en del situationer är jobbiga. Men jag kör på ändå.


Situation
Ångestgrad

Arbetsintervju
100

Söka jobb
99

Tala/agera inför grupp oförberedd
98

Åka buss
98

Yttra sig vid möte/i skolan
97

Bli tilltalad i grupp
97

Lämna tillbaka/byta varor
96

Gå på social tillställning/fest
95

Vara den första som tar mat
95

Beställa mat på restaurang
90

Laga mat när andra ser på/tillsammans med andra
90

Säga sin åsikt till folk
90

Svårt att känna mig bekväm med 5 pers eller fler
87

Sjunga för mer än en
88

Gå in i lokal där folk redan sitter
85

Tala i telefon med auktoritetsperson
84

Tala med autoritetsperson
82

Skriva när andra ser på
80                       

Redovisa inför grupp
80

Leda musiken i olika sammanhang
78

Tala i telefon med någon jag inte känner
75

Offentliga omklädningsrum
75

Sjunga för en person
75

Beställa vid MC-drive åt andra som sitter med i bilen
75

Gå där någon kan iakta mig
73

Be om hjälp
72

Jag får inte spela fel
70

Säga nej
70

Handla många varor
70

Handla tillsammans med någon
65

Tala i telefon på offentlig plats
65

Be om hjälp i en affär
60

Äta i andras sällskap
60
Tala i telefon med bekant
60
Offentliga toaletter
60
Stå upp och cykla om det är folk i närheten
60
Prata med mer än en person
60
Äta med pappa när han tittar på maten
55
Cykla förbi buss
50